onsdag 4 juli 2012

Flädersaft


Saft,saft,flädersaft!!
Här ska nu kokas min absoluta favorit saft Fläderblomssaft. Flädersaft är jätte gott att dricka iskall som den är eller att använda i bål till exempel. Det här är det receptet jag gick efter men det finns jhu mängder med olika.

ca 2 flaskor
Ingredienser:
50 st klasar fläderblommor
3 st citroner
1½-2 liter vatten
2 liter strösocker ( går att minska med någon dl om man vill ha saften mindre söt )
4 tsk citronsyra
2 tsk natriumbensoat


1. Lägg de rensade och sköljda blomklasarna i en stor bunke eller kastrull. Skölj citronerna noga och dela varje citron  i  några stycken bitar och pressa ur saften över flädern lägg sedan även i de ur pressade citronbitarna.
2. Koka upp vattnet och rör ner sockret och citronsyra, rör tills sockret lös sig.
3. Häll det i kastrullen med blommorna.
4. Täck över bunken/kastrullen med ett lock och ställ svalt och låt stå i 3-5 dygn. Rör om några gånger under de här dagarna.
5. Koka upp och sila saften. Lös upp natriumbensoatet i lite av saften och rör sen ut det i resten av saften.
6. Häll upp den i desinficerade flaskor och tillslut väl.
7. För vara den i kallt och späd efter smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar