Kunde bara inte stå emot min "lilla" svaghet för små saker till köket tex formar,burkar,fat och skålar . Så när jag såg dem här små burkarna glömde jag helt bort att jag sagt till mig själv att jag inte får köpa massa mer små prylar för jag har absolut inte har plats för massa mer saker i mina köksskåp, men vips sa det bara så hade jag lyckats intala mig själv att man aldrig kan få för mycket av burkar m.m "och sånna här med en liten griffelruta man kan skriva på har jag jhu faktist inte". Så trotts mitt löfte till mig själv lämnade jag affären med en påse i handen...
söndag 30 september 2012
Moussaka
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 500 g köttfärs
- 1 förpackning krossade tomater (à 500 g)
- 2 msk tomatpure
- 1 tsk socker
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 2 auberginer
- 1 tsk salt
- 2 dl yoghurt
- 1-1½ dl keso
- 3 ägg
- 1 1/2 krm peppar
- 200 g riven ost
- ev sallad till servering
Gör så här:
- Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja i en stekpanna.
- Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg. Häll över tomatkross och tillsätt tomatpuré, socker, salt och peppar. Låt puttra under lock ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225ºC.
- Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga ca 15 min. Stek auberginskivorna i resten av olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida. Varva köttfärssås och aubergine i en lätt smord ugnssäker form.
- Vispa samman yoghurt, keso,ägg, salt och peppar. Häll blandningen i formen och strö över den rivna osten.Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min.Servera moussakan med en grönsallad.
lördag 29 september 2012
Mangosmoothie
Mellanmåls favoriten just nu !!!
Ingredienser:
1 pkt ca 250 g tärnad fryst mango
2 dl yoghurt
1 dl apelsinjuice
onsdag 26 september 2012
Morotsbröd
Super gott och saftigt bröd !!
Kommer garanterat att baka det här brödet igen.
Ingredienser:
3 st bröd
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g smör rumsvarmt
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
3 dl fin rivna morötter
13-14 dl rågsikt eller lantvetemjöl ( jag tog hälften av varje)
1 ägg
½ dl solroskärnor
½ msk örtsalt
1. Värm mjölken till 37 grader ( fingervarmt ) .
2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen löst upp sig.
3. Tillsätt smör,salt,morötter och det mesta av mjölet, knåda ihop till en smidig deg och låt sen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord och dela den i 3 st bitar. Forma till runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa igen i ca 20 min.
6. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt.
7. Grädda bröden i 15-20 min. Låt svalna på galler under en bakduk.
Rödbetsbiffar med morotstzatziki
Har varit lite dålig på att uppdatera här på bloggen den senaste tiden det har inte riktigt funnits någon tid över till det... Men jag ska försöka bättra mig på det och så ska jag försöka lägga upp lite av vad som lagat/bakats i mitt kök under mitt lilla blogg uppehåll =) Här kommer i alla fall en uppdatering på vad som senast lagades i mitt kök, Rödbetsbiffar med morotstzatziki.
Börja med att göra morotstzatzikin så att den får stå en stund innan servering.
Morotstzatziki
Ingredienser:
4 st morötter
1-2 vitlöksklyftor
2 dl Grekisk/Turkiskyoghurt
Salt och Peppar
1. Skala och riv morötter.
2. Pressa vitlöken och blanda med yoghurt och morötter.
3. Salta och peppra. Låt stå en stund innan servering.
Rödbetsbiffar
Ingredienser:
500 g rödbetor
2 st morötter
1 gullök
2 vitlöksklyftor
2 ägg
2 msk maizena/ ½ dl ströbröd
ev lite ströbröd/sesamfrön till panering
Salt och Peppar
1. Skala och riv rödbetor och morötter grovt.Finhacka den gula löken.
2. Blanda ihop det med ägg och maizena. Pressa vitlök och blanda ner.
3. Salta och peppra. Låt sedan stå en stund så att maizenan får dra åt sig lite vätska och ströbrödet svälla.
4. Forma biffar och strö ev över lite ströbröd eller sesamfrön.
5. Stek biffarna i smör några minuter på varje sida. Va försiktig när dom ska vändas efter som dom lätt faller sönder.
Servera med morotstzatsiki och tex ugnsrostade rotfrukter.
onsdag 19 september 2012
söndag 16 september 2012
Nattjäst källarfranska
Jag älskar härliga helgmorgnar som den här, när man vaknar tidigt pigg och utvilad och solen skiner utanför fönstret. Så tog mig ut på en skön morgonpromenad och nu är det dags för en god söndagsfrukost med nybakat bröd m.m. Gjorde degen igår kväll efter ett recept jag hittade på nätet , sedan har den fått jäsa i kylen över natten så nu på morgonen är det bara slänga in det i ugnen å grädda.
Ingredienser:
45 g jäst
4,5 dl vatten (kallt)
1,5 msk olivolja
1,5 tsk salt
2-3 msk socker
9-11 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Rör ut jästen i det kalla vattnet.
2. Tillsätt socker, salt och olja.
3. Arbeta i mjölet lite i taget tills degen släpper bunken.
4.Dela degen i 16 bitar och forma dem till bullar.
5. Lägg dem på en plåt och lägg en bakhandduk över.
6. Ställ in plåten i kylskåpet över natten.
7. Ta fram plåten på morgonen och låt den stå framme medans ugnen blir varm.
8. Grädda dem i ca 10 minuter i 225 grader.
Ingredienser:
45 g jäst
4,5 dl vatten (kallt)
1,5 msk olivolja
1,5 tsk salt
2-3 msk socker
9-11 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Rör ut jästen i det kalla vattnet.
2. Tillsätt socker, salt och olja.
3. Arbeta i mjölet lite i taget tills degen släpper bunken.
4.Dela degen i 16 bitar och forma dem till bullar.
5. Lägg dem på en plåt och lägg en bakhandduk över.
6. Ställ in plåten i kylskåpet över natten.
7. Ta fram plåten på morgonen och låt den stå framme medans ugnen blir varm.
8. Grädda dem i ca 10 minuter i 225 grader.