tisdag 5 juni 2012

Hönökakor

6 st bröd
Ingredienser:
1 msk hela fänkålsfrön
1 msk hel anis
2 tsk flingsalt
5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
50 g jäst
7 dl vetemjöl
7 dl rågsikt
100 g mjukt smör


Gör så här:
1. Stöt kryddorna och saltet i en mortel.
2. Värm mjölken, sockret och kryddorna fingervarmt ca 37 grader.
3. Smula jästen i en bunke och blanda med vätskan.
4. Tillsätt mjöl och rågsikt lite i taget och knåda till en smidig deg. Arbeta in smöret och knåda ordentligt.
5. Jäs under bakduk i 1 timme, stöt samman degen efter halva tiden.
6. Dela degen i 6 delar, Rulla dem till runda bullar och kavla ut dem på ett mjölat bakbord till 1/2 cm tjocka kakor. Mjöla och nagga dem med en gaffel.
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 40 min.
9. Grädda kakorna gyllene i mitten i ugnen i ca 7 min.Tänk på att inte grädda dem för länge då blir dom hårda i kanterna. Låt svalna inlindade i en bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar