torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullens dag

Kanelbullens dag idag så självklart är det bullbak som står på schemat för dagen =) Här ska bakas bullar i mängder. Nybakade  kanelbullar kan ju vara bland det godaste som finns, och så doftar det ju så härligt i köket när man bakar dem.



Ingredienser:
Deg:
2 tsk stötta kardemummakärnor
5 dl mjölk
50 jäst för söta degar
1 ägg
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
11-12 dl vetemjöl special 

Fyllning:
100 g mjukt smör
0,5 dl socker
2 msk malen kanel

Garnering:
1 ägg
Pärlsocker


1. Stöt kardemumman i en mortel.

2. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke.
3. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen löst upp sig. Blanda ner socker, smör,kardemumma och saltet.
4. Blanda ner mjölet lite i taget och knåda degen smidig . Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.
5. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i 2 delar.Kavla ut dem till rektanglar. Bred ut smöret och strö över kanel och socker på degen.
6. Rulla degen till en jämn tjock rulle. Försök rulla den ganska tajt.
7. Skiva rullen i ca 2 cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar på en plåt. Låt jäsa i ca 40 min under bakduk.
8. Sätt ugnen på 200 grader .
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
10. Grädda dem i mitten av ugnen ca 8 min beror lite på vad man har för ugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar