onsdag 26 september 2012

Morotsbröd

Super gott och saftigt bröd !!
Kommer garanterat att baka det här brödet igen.



Ingredienser:
3 st  bröd

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g smör rumsvarmt
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
3 dl fin rivna morötter
13-14 dl rågsikt eller lantvetemjöl ( jag tog hälften av varje)
1 ägg
½ dl solroskärnor
½ msk örtsalt

1. Värm mjölken till 37 grader ( fingervarmt ) .
2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen löst upp sig.
3. Tillsätt smör,salt,morötter och det mesta av mjölet, knåda ihop till en smidig deg och låt sen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Sätt  ugnen på 225 grader.
5. Arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord och dela den i 3 st bitar. Forma till runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa igen i ca 20 min.
6. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt.
7. Grädda bröden i 15-20 min. Låt svalna på galler under en bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar