söndag 30 september 2012

Moussaka



Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 500 g köttfärs
  • 1 förpackning krossade tomater (à 500 g)
  • 2 msk tomatpure
  • 1 tsk socker 
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 auberginer
  • 1 tsk salt
  • 2 dl yoghurt
  • 1-1½ dl keso
  • 3 ägg
  • 1 1/2 krm peppar
  • 200 g riven ost
  • ev sallad till servering

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja i en stekpanna.
  2. Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg. Häll över tomatkross och tillsätt tomatpuré, socker, salt och peppar. Låt puttra under lock ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 225ºC.
  4. Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga ca 15 min. Stek auberginskivorna i resten av olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida. Varva köttfärssås och aubergine i en lätt smord ugnssäker form.
  5. Vispa samman yoghurt, keso,ägg, salt och peppar. Häll blandningen i formen och strö över den rivna osten.Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min.
    Servera moussakan med en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar